Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

La Generalitat encara no ha decidit si concertarà noves places per a les residències d'Amposta i l'Ametlla de Mar

publicat el 2/5/2016

- El Departament de Treball, Afers Socials i Família encara no ha decidit si les residències d'Amposta i l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), que es troben pendents d'obrir, tindran l'assignació de noves places concertades enguany. La consellera, Dolors Bassa, ha avançat que el Govern treballa amb la previsió de crear noves places concertades aquest 2016, però que el procés encara està pendent de concretar el mapa de la seva distribució, "on siguin més necessàries". En aquest sentit, ha recordat que aquests dos projectes van ser impulsats i executats des de "l'autonomia" dels respectius governs municipals de l'època, sense l'acord o la participació directa de la Generalitat. Ara, per contra, segons ha assegurat, el seu Departament ja no es planteja construir edificis nous –"les necessitats del país ja estan cobertes", ha subratllats- sinó focalitzar la seva tasca en l'atenció a les persones.

"Intentarem arribar al màxim que podrem. Enguany obrim places concertades noves. No seran per omplir una residència, ni la de l'Ametlla, ni la d'Amposta, ni cap. Aquest increment ha de ser per a tota Catalunya, sobre una carta de serveis que tenim fet en un mapa on siguin necessàries", ha declarat Bassa. De moment, ha evitat avançar cap xifra concreta al respecte. Amb tot, però, ha recordat als ajuntaments que, des de la seva autonomia vulguin posar en marxa aquests projectes poden concertar amb "altres agents.

La consellera s'ha mostrat predisposada a trobar una solució per aquests casos. Malgrat això, segons ha remarcat, el plantejament del Govern al respecte és ara radicalment diferent dels governs anteriors. "Ens plantegem a hores d'ara no fer edificis nous, no treballar amb pedra sinó amb les persones. Si volem fer un nou país, les necessitats d'edificis estan cobertes i cal cobrir les de les persones", ha assumit. De fet, la consellera ha volgut recordar que aquests equipaments, construïts des de fa anys i encara tancats, en el cas de l'Ametlla de Mar, van ser impulsats segons el criteri autònom dels mateixos governs municipals. Acabada l'obra al 2012 amb 125 places –de les quals gairebé la meitat havien de ser concertades, a banda de 25 més centre de dia- la residència continua encara tancada i sense funcionar. L'Ajuntament de l'Ametlla de Mar estudia, fins i tot, donar-li una altra utilitat al mateix temps que intenta fer front al deute milionari que li suposa el projecte, que havia de costar a les arques municipals 8 milions d'euros en deu anys. 

En el cas d'Amposta, ha precisat l'alcalde, Adam Tomàs, el retard en l'obertura de la residència –que ja disposa de 77 places concertades de les 160 totals previstes- respon a contratemps legals i administratius: existeix un requeriment dels bombers que exigirà efectuar obres addicionals de millora; l'enllumenat elèctric és encara provisional i no s'ha connectat el definitiu; també s'haurà d'invertir 1 milió d'euros per habilitar una cuina que pugui treballar també per altres equipaments. Tomàs entén que les necessitats de places concertades es troben "disperses" arreu del país i que, en el cas d'Amposta, no arribarà condicionada per nous concerts.

La consellera ha visitat aquest divendres al matí la residència i els pisos tutelats d'Apasa a Amposta, on ha lloat el treball i la funció d'aquesta entitat sense ànim de lucre en el suport i la integració de persones amb discapacitats psíquiques. També ha inaugurat el nou centre de dia de l'Aldea, que ofereix 40 places i ha comptat amb la col·laboració de la Generalitat. En aquest sentit, Bassa ha remarcat el suport que el Departament vol donar, precisament, a polítiques d'envelliment actiu, com a nou paradigma d'atenció a la gent gran.La consellera de Treball i Afers Socials recorda que els projectes van ser impulsats pels governs municipals i que el Govern descarta ara construir nous edificis

Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies