Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

El Govern pagarà al COPATE en les properes setmanes els recursos pendents pels tractaments contra mosca negra i mosquit

publicat el 22/4/2016

 El secretari general del Departament de Territori i Sostenibilitat , Ferran Falcó, ha assegurat que en quinze dies o tres setmanes es pagaran els diners que la Generalitat deu de 2015 al Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) per executar als tractament del mosquit i la mosca negra. Falcó ha lamentat que encara hagi estat aquest dijous quan s'ha resolt el darrer tràmit burocràtic entre Departaments perquè es pugui aprovar l'acord de Govern que autoritzi el pagament. "La gestió és molt complexa i l'hem de mirar de fer-la més fàcil", ha reclamat el secretari. Aquest és un dels aspectes que Falcó s'ha compromès a revisar dins d'una renegociació del conveni amb el COPATE, que finalitza el 2017, així com també a augmentar-ne la dotació econòmica. El secretari de Territori i Sostenibilitat ha instat als agents del territori a mantenir una "mesa estable" on es tractin els problemes de la gestió d'aquestes plagues.

Totes les parts han acabat apuntant als problemes administratius com la principal raó de l'incompliment de la Generalitat encara no ha fet la seva aportació al COPATE pels tractaments duts a terme en el 2015. En una reunió, "profitosa" segons totes les parts, a la delegació del Govern de Tortosa amb representants del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) i alcaldes afectats, el secretari general de Territori i Sostenibilitat, Ferran Falcó, ha remarcat que la gestió dels procediments necessaris que estableix l'acord, "no ha anat bé" ni s'ha fet "amb l'agilitat que convindria". Segons Falcó, ha estat en la trobada d'aquest dijous, que s'ha confirmat que "el darrer dels pagadors del conveni", el Departament de Salut, ha trobat "el paper" que faltava per enviar tota la documentació necessària al Departament de Territori i que aquest pugui trametre al Departament d'Economia la documentació dels quatre Departaments que fan aportacions al conveni del COPATE. Economia finalment podrà tramitar l'acord de Govern que farà efectiu el pagament al consorci. Quinze dies o tres setmanes, ha apuntat Falcó, com el termini que es preveu que es retardi aquest cobrament. 

"Estem en condicions de pagar perquè els diners – els 673.000 euros que reclama el COPATE- perquè hi són. Però de cara a l'any que ve s'ha de resoldre amb més agilitat", ha reclamat el secretari general. Falcó també ha explicat que s'ha acordat la millora del conveni, que acaba el 2017, amb l'objectiu de "donar-li més projecció" i dotar-lo de més recursos. També ha apostat per la creació d'una mesa estable formada per representants del parc natural del Delta de l'Ebre, el Govern, el COPATE i els ajuntaments afectats perquè es tractin els problemes de gestió a mesura que van apareixent i no només "quan sorgeixen de facto". De fet, s'ha convocat una segona reunió, "capitanejada" pel delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, en la qual totes parts comencin a treballar per trobar la fórmula d'agilitzar el procés administratiu que actualment està dificultant els cobraments dels recursos al COPATE. "El que volem que passi és que l'any que ve aquests problemes no els tinguem. El compromís ha quedat clar en aquest sentit i tenim ganes de treballar amb intensitat", ha insistit el secretari de Territori. 

El COPATE puntualitza
El president del COPATE, Francesc Gas, ha destacat que no només s'ha abordat en la reunió amb Falcó l'aspecte econòmic sinó també problemàtiques com la poca flexibilitat i immediatesa de les autoritzacions del parc natural per fer els tractaments contra el mosquit i la reivindicació dels alcaldes del Delta que han de coparticipar en el finançament dels tractaments contra el mosquit quan no ho fan els ajuntaments afectats per la mosca negra. Més enllà de la millora a l'alça del conveni compromesa pel Departament de Territori i Sostenibilitat, Gas també ja insistit que cal ser "més àgils, més pràctics i procurar que no es repeteixin les dificultat d'aquest any". 

El president del COPATE ha reiterat que, tot i que els ha suposat "dificultats", no ha estat pels cobraments pendents de la Generalitat que encara no s'hagin iniciat els tractaments contra la mosca negra i el mosquit aquest 2016. En el cas de la mosca negra ha estat a causa de la climatologia i, en el cas del mosquit es faran, com estava previst, el mes vinent. En canvi, Gas ha refusat que hagi estat per un retard en les certificacions de les despeses que no estiguin fets els pagaments. 

De l'1,04 milions d'euros del pressupost del consorci, es van poder certificar a finals de 2015, 490.000 euros de factures pagades però la resta de la despesa només es va poder justificar perquè no s'han pogut pagar encara. Si la Generalitat no pot aportar la totalitat dels 673.000 euros que deu al consorci, aquest s'acull a la bestreta que preveu el conveni per poder avançar diners per al finançament de les actuacions de 2016 i evitar altres imprevistos amb personal o serveis a l'hora de començar els tractaments. Amposta Ràdio > NOTÍCIES > El Govern pagarà al COPATE en les properes setmanes els recursos pendents pels tractaments contra mosca negra i mosquit 

Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies