Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

Dos donacions amplien el conjunt numismàtic del Museu de les Terres de l’Ebre

publicat el 20/4/2016

Dos donacions particulars, realitzades a principis d’any, al Museu de les Terres de l’Ebre permetran al seus visitants gaudir d’un important conjunt numismàtic de monedes ibèriques i romanes, procedents de diferents jaciments del territori, a més d’altres peces de gran categoria per la seva unicitat i singularitat, com són uns exvots ibèrics, els grillons d’un esclau romà o unes sivelles visigòtiques que engrandeixen i enriqueixen la mostra, que compta ja amb 805 objectes exposats.

La primera de les donacions l’ha fet Guillermo Ferrando. En total, ha donat 175 monedes d’època ibèrica i romana procedents de diferents jaciments de les Terres de l’Ebre, entre ells Camí de Banyoles (Tivissa), Molló (Móra la Nova), Vinebre, Cruïlla de Darmós (Móra la Nova), Senals (Riba – roja), Esquarterades (Ulldecona), Camí Almatret (Riba – roja), Binufets (Batea), Garcia, l’Aldea, Mas del Catxorro (Benifallet), Terrer Roig (Tortosa), Pla de Sitges (Vinallop – Tortosa), Gandesa, etc.

La segona de les donacions l’ha fet la Família Sicart, cedir 15 monedes ibèriques i romanes procedents de Terrer Roig (Tortosa), Binufets (Batea), Via tren (l’Aldea), Cruïlla de Darmós (Móra la Nova) i Zona Barrugat (Bitem) i 5 peces metàl·liques d’ornament i ritual de diferents èpoques procedents del Riba – roja d’Ebre, Mas de Barberans, Batea i Ulldecona.

El conjunt numismàtic

Actualment, el museu compta amb un fons numismàtic de 776 monedes, de les quals 601 estan documentades i en resten 175, que estan en procés de documentació. Més de la meitat, un 56% de monedes del fons, són romanes, mentre que la moneda medieval representa un 25%. De la resta, un 14% són no identificades, un 6% contemporànies, un 3% ibèriques i un 2% modernes.

Entre totes aquestes monedes hi ha tres conjunts coneguts com a tresorets, dos d’ells provenen d’excavacions i són d’època romana baix imperial. Un fou localitzat a la vila de la Carrova a Amposta (11 monedes) i l’altre a la vil·la de Casa Blanca a Tortosa (10 monedes). El més conegut, però, és el tresor de Masdenverge, format per 156 monedes andalusines amb una cronologia entre el segle X-XI dC, el qual fou donat pel Dr Francesc Esteve Gàlvez.

Actualment, hi ha exposades un total de 168 monedes, 112 ibèriques i romanes i 56 medievals. La nova incorporació de moneda, a més d’enriquir el fons numismàtic del museu, ens permet dotar a l’exposició d’una explicació visual per mitjà de les mateixes peces, del procés de romanització en general i, en particular, de la introducció de la economia monetària a les Terres de l’Ebre. En aquestes 112 peces, hi ha representades les primeres monedes que arriben a aquesta zona: monedes greques, fenícies, cartagineses, romanes ... producte del comerç, però també de l’assentament dels primers campaments romans instal·lats a la zona. Així mateix podem conèixer les emissions indígenes amb mostres de monedes de diferents llocs (Valentia, Kese, Celse, Iltirta, Beligion, Arse, Emporia, Saguntum, Lauro, Saetabi, etc.). Cal destacar la incorporació de les emissions de la nostra zona, la Ilercavonia, amb dues monedes representatives de les dues emissions conegudes: un As amb llegenda MVN HIBERA IULIA ILERCAVONIA i un As amb llegenda

DERTOSA M.H.I. ILERCAVONI, tots dos procedents de la Cruïlla de Darmós (Mòra la Nova), lloc on a partir de totes aquestes troballes s’hipotetitza amb la possible presència d’un campament romà.

La diversitat de monedes, i de localitzacions, també ens permet conèixer com es va produir la seva introducció i dispersió, els patrons metrològics emprats (valors de les monedes), el procés de devaluació que sofreixen, però també la introducció d’un sistema polític amb les representacions dels símbols del poder i del bust dels emperadors i de la seva família, de la religió amb uns determinats deus i rituals, del llatí, llengua oficial de l’imperi, etc. En resum assistim a l’aculturació d’una societat fins la seva total assimilació al llarg d’uns set-cents anys.

La restauració

L’actuació ha consistit en els treballs de conservació preventiva d’un total de 50 monedes i de la conservació curativa i de restauració de 40 peces entre monedes i objectes per tal de preservar la seva integritat i permetre, amb garanties de conservació, la seva exposició a “Les Terres de l’Ebre, de la prehistòria a l’edat medieval”.

La tècnica restauradora ha intervingut directament els objectes aplicant els tractaments necessaris que permeten la pervivència dels béns culturals així com arranjar els danys que presentaven ja sigui perquè fins ara no han passat una revisió d’un tècnic especialista o perquè els medis preventius no han estat suficients per mantenir-los en bon estat de conservació. Amposta Ràdio > NOTÍCIES > Dos donacions amplien el conjunt numismàtic del Museu de les Terres de l’Ebre 

Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies