Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

La Generalitat diu que els recursos per la mosca negra no arriben perquè el COPATE s'ha retardat amb les certificacions

publicat el 20/4/2016

 La manca de recursos econòmics per poder efectuar els tractaments contra la mosca negra al tram final de l'Ebre aquesta temporada tindria el seu origen en un retard en les certificacions per part del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE), que s'encarrega de la seva gestió i execució. El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, ha respost amb aquest argument les crítiques efectuades des dels dirigents de l'ens, després de retreure a la Generalitat que el retard en la transferència de la partida de 673.000 euros per liquidar les despeses de la passada campanya impedia iniciar les actuacions enguany. Segons Pallarès, el COPATE rep els recursos en la mesura que efectua les certificacions de despesa de les actuacions executades. En aquest sentit, ha apuntat, l'organisme va sol·licitar a finals del passat 2015 una pròrroga per complimentar aquest tràmit, presentant finalment les certificacions el passat 31 de març. El delegat sosté també que, independentment de la disponibilitat dels recursos, els tractaments encara no s'haurien pogut iniciar per l'elevat cabal del riu.

La Generalitat va anunciar, la tardor del passat 2015, un conveni plurianual perquè els departaments de Territori i Sostenibilitat, Empresa i Ocupació, Salut i Agricultura aportessin conjuntament uns 780.000 euros cada any per finançar la lluita contra la mosca negra al tram final de l'Ebre i els mosquits al Delta. L'acord havia de permetre solucionar els recurrents problemes de finançament que condicionaven anualment l'inici de la campanya de tractaments, un aspecte essencial per garantir la seva efectivitat durant els mesos d'estiu. Però la història sembla tornar a repetir-se una temporada més.

Tot i que els dirigents del COPATE –format pels consells comarcals i els ajuntaments- admeten que l'excessiu cabal per garantir l'èxit de l'operació n'impedeix l'execució, asseguren que la manca dels recursos per pagar les actuacions de la passada campanya impedia fer noves contractacions. Segons Pallarès, però, al tractar-se d'un sistema de finançament basat en les certificacions de despesa, els recursos no s'han transferit perquè "només fa dinou dies" que l'ens va donar compliment a aquest tràmit, després de demanar una pròrroga a la Generalitat el passat 31 de desembre. "No hi ha res diferent respecte l'any passat o els altres", ha declarat, tot afegint que el Govern intentarà "prioritzar" el pagament en la mesura de la "disponibilitat pressupostària".
El delegat, que preveu reunir-se amb els alcaldes dijous, acompanyat del secretari general del Departament de Territori i Sostenibilitat, Ferran Falcó, sosté que, independentment de la disponibilitat dels diners, els tractaments difícilment poden començar de forma imminent i, en aquest sentit, ha requerit als tècnics un informe per determinar si el cabal al tram final del riu durant les últimes setmanes ha estat excessiu perquè sigui viable. "Ni tenint tots els diners del món els tractaments no es poden fer", ha tancat, tot desviant a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) la responsabilitat en aquest aspecte. "Haurem de fer que baixin l'aigua", ha insistit. Amposta Ràdio > NOTÍCIES > La Generalitat diu que els recursos per la mosca negra no arriben perquè el COPATE s´ha retardat amb les certificacions 
  • Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
    Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies