Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l┤Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletÝ informatiu
Federaciˇ de RÓdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d┤Amposta
La Xarxa, comunicaciˇ local

El sector arrossaire inicia la inundaciˇ dels camps del delta de l'Ebre amb la vista posada en el caragol mašana

publicat el 18/4/2016

 Els arrossars del delta de l'Ebre han comenšat ja a inundar-se a perquŔ els pagesos puguin iniciar, durant les pr˛ximes setmanes, la sembra del cereal. El procÚs, que va comenšar divendres de forma gradual a l'hemidelta dret de l'Ebre i s'iniciarÓ a partir del pr˛xim dia 22 al marge esquerre, s'allargarÓ durant quinze dies i generalitzarÓ la presŔncia de la lÓmina d'aigua sobre prop de 22.000 hectÓrees de conreu d'arr˛s. MÚs enllÓ de la incerta influŔncia que les condicions climÓtiques puguin tenir en el desenvolupament de la campanya, els regants i productors continuen molt pendents de l'evoluciˇ de la plaga del caragol mašana. Especialment preocupant resulten les previsions a l'hemidelta esquerre, on desprÚs d'un hivern sense fred els agricultors temen un rebrot important del gaster˛pode que devora la planta de l'arr˛s en el primers estadis de creixement. A la dreta, regants i productors creuen que les mesures empreses permetran mantenir a ratlla la plaga.

El paisatge deltaic inicia la seva gran transformaciˇ visual de cada primavera: l'aigua torna a inundar els arrossars de forma progressiva i en les pr˛ximes setmanes acabarÓ de cobrir tots els arrossars. La comunitat de regants de la Dreta va iniciar el procÚs aquest divendres en zones del terme de Sant Jaume d'Enveja i Amposta, amb la previsiˇ de completar-la amb l'obertura del pas de l'aigua a Poblenou i Sant Jaume d'Enveja. El pr˛xim divendres 22 l'aigua comenšarÓ arribar, en una primera fase, als arrossars de l'hemidelta esquerre, principalment al terme municipal de Deltebre, i en una segona a partir del dia 27 a la zona de l'Ampolla, Camarles i l'Aldea.

A l'hemidelta dret, les tasques han comenšat amb, aproximadament, una setmana de retard respecte la previsiˇ inicial, que enguany s'havia avanšat per la decisiˇ de no inundar els camps a l'hivern per la lluita contra el caragol mašana. Segons ha explicat el president de la comunitat de la Dreta, Manel MasiÓ, les ˙ltimes pluges, quan els pagesos finalitzaven l'abonament i la preparaciˇ dels terrenys, van obligar a ajornar el procÚs. "Si no hi ha cap problema al canal, en quinze dies es pot acabar", ha explicat. Els regants creuen que la humitat acumulada al subs˛l permetrÓ que la inundaciˇ s'acabi completant amb rapidesa. Durant els ˙ltims mesos han planificat i executat tasques de reparaciˇ del canal de la Dreta i les infraestructures principals de regadiu per garantir que no es produeixin incidents en el desenvolupament de l'operaciˇ. 

"Omplirem, comenšarem a sembrar i regularem l'aigua. La gent estÓ animada perquŔ la campanya funcioni bÚ", ha subratllat el dirigent dels regants. Els agricultors confien que les condicions climatol˛giques d'aquests ˙ltims dies, amb sol i temperatures per sobre dels 20 graus, puguin afavorir l'inici de la sembra i el desenvolupament de l'arr˛s durant les pr˛ximes setmanes. "La climatologia Ús perfecta", subratlla el productor i representant d'Uniˇ de Pagesos, Joan Cercˇs, tot recordant que sˇn els episodis de llevant els que menys afavoreixen el conreu al Delta.

Per˛ mÚs enllÓ de la preocupaciˇ climatol˛gica, el caragol mašana tornarÓ a estar, un any mÚs, entre les principals preocupacions del sector en el moment d'iniciar la campanya: el gaster˛pode invasor tÚ una especial predilecciˇ per devorar la planta de l'arr˛s en el seu estadi de creixement inicial. La situaciˇ resulta especialment alarmant al marge esquerre, desprÚs d'aquest cÓlid hivern que fa preveure una explosiˇ de la plaga. La Generalitat i el sector, a travÚs de l'anomenat grup ad hoc, posaran un marxa un pla pilot per sectorialitzar 1.500 hectÓrees i netejar progressivament a fons cadascuna d'aquestes Órees per evitar que es reinfectin. 

Al marge dret, de moment, Ús un altra, segons coincideixen la comunitat de regants i UP. "De moment, hem fet una bona campanya: hem salinitzat, tirat calš i saponina pels desaigŘes. Creiem que ho aguantarem bÚ. Per˛ fins d'aquÝ un mes no sabem quŔ passarÓ", apunta MasiÓ. A banda de la situaciˇ a la llera del tram final de l'Ebre, d'Amposta aigŘes avall, on el caragol es prolifera de forma incontrolada, a l'hemidelta drets els brots principals se situen al Poblenou i voltants de la llacuna de l'Encanyissada. Cercˇs referma que les actuacions dutes a terme per a controlar-lo en aquests espais han tingut una eficÓcia gairebÚ total i que s'ha controlat "en mÚs d'un 95%" la plaga. "Al marge esquerre estÓ tot infestat i Ús molt complicat fer un tractament massiu", apunta. Raons operatives i econ˛miques. "A la dreta aquest problema no el tenim: sˇn quatre zones i estÓ molt localitzat", assegura, tot mostrant la seva confianša que es podrÓ "mantenir a ratlla".

MÚs enllÓ del caragol mašana, per˛, Cercˇs recorda que el gran repte al qual ha de fer front el sector de l'arr˛s al delta de l'Ebre continuen sent les regles del comerš internacional i les importacions massives de productes a preus irrisoris des de l'exterior de la Uniˇ Europea. Una competŔncia, segons subratlla, que es basa en condicions laborals paupŔrrimes, principalment als pa´sos del sud-est asiÓtic i davant la qual reclama actuacions contundents per part de les autoritats comunitÓries. Amposta RÓdio > NOT═CIES > El sector arrossaire inicia la inundaciˇ dels camps del delta de l┤Ebre amb la vista posada en el caragol mašana

Ajuntament d┤Amposta (AMPOSTA R└DIO) Ě Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) Ě 43870 AMPOSTA Ě Tel. 977 70 21 44 Ě radio@amposta.cat
AvÝs legal | PolÝtica de privacitat | Accessibilitat | PolÝtica de cookies