Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

ERC portarà al Senat els increments del valor cadastral de les finques rústiques agrícoles

publicat el 8/4/2016

El ple del Senat debatrà la setmana vinent una moció presentada pel senador d'ERC, Miquel Aubà, reclamant que la valoració cadastral dels immobles rústics per a usos agrícoles es vinculi als rendiments de les explotacions. La proposta dels republicans vol donar resposta al malestar i les queixes del sector agrari davant els forts increments que ha experimentat l'Impost de Béns Immobles (IBI) d'aquestes construccions amb la determinació del valoració cadastral amb els criteris urbans vigents al municipi mentre no s'aprovin les normes reglamentàries de la Llei del Cadastre per aquests casos concrets. "És molt greu que a més aquests costos, que han d’assumir els propietaris de les construccions agràries, no tinguin cap vinculació ni amb el rendiment de les explotacions ni amb la realitat del mercat immobiliari", ha assegurat Aubà, tot subratllant que la necessitat de corregir aquest criteri que "posa en perill el futur del sector agrari".

El senador ha recordat que el valor que s'assigna a les construccions rústiques, ramaderes i forestals suposa una alteració desmesurada del seu valor real, superant de molt la valoració de mercat, respecte les urbanes. "A efectes impositius i de patrimoni, per exemple, ara una bassa de reg es considera com si fos una piscina i una granja abandonada o magatzem agrícola com una nau industrial", ha aclarit. Uns costos que han d'assumir els propietaris d'aquestes construccions agràries, sense que tinguin "cap vinculació ni amb el rendiment de les explotacions ni amb la realitat del mercat immobiliari".

En aquest sentit, la moció dels republicans demana a la Direcció General del Cadastre que elabori una ponència específica de valoració d'immobles rústics per als usos agrícoles vinculada al rendiment de les construccions. També que mentre no s’aprovi aquesta ponència específica per als usos agrícoles la Direcció General del Cadastre apliqui uns coeficients reductors per corregir la valoració cadastral excessiva de les construccions agrícoles. I, per últim, amb l'objectiu de suavitzar l’entrada en vigor de la quota dels nous valors cadastrals derivada de la ponència específica per als usos agrícoles, demana que el govern espanyol faci una aplicació progressiva d’aquesta quota fins assolir el valor cadastral final. Els republicans, a més, defensen la regularització de les construccions rústiques no incorporades al cadastre.

Per la seva banda, l'alcalde de Paüls, Enric Adell, ha demanat que el procediment de regulació cadastral es faci de forma adequada, així com la ponència de valors. Adell ha alertat que el sobrecost de la valoració cadastral de les construccions agràries pot suposar, en el cas del seu municipi, la desaparició de gran part del sector primari, amb el consegüent abandonament de finques, el creixement de vegetació descontrolat que genera un elevat risc d'incendis i la pèrdua de població al territori. Amposta Ràdio > NOTÍCIES > ERC portarà al Senat els increments del valor cadastral de les finques rústiques agrícoles 
  • Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
    Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies