Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

Un periodista letó inicia a l'Ebre un recorregut per la Via Catalana per conèixer millor Catalunya

publicat el 5/4/2016

 Un periodista de Letònia, Otto Ozols, ha iniciat, aquest dilluns, a Alcanar (Montsià), un recorregut de 15 dies per caminar els 400 quilòmetres de la que va ser la Via Catalana, l'11 de setembre de 2013. Ozols ha fet el primer tram del seu particular viatge entre el municipi canareu i Amposta, on ha estat rebut, als volts de les vuit de la tarda per l'alcalde Adam Tomàs i altres representants del consistori. A Ozols l'acullen i l'acompanyen, al seu pas per les poblacions, voluntaris de l'Assembla Nacional Catalana (ANC). El periodista ha explicat que ha volgut conèixer Catalunya a través de la iniciativa que l'agermana amb les antigues repúbliques bàltiques: les cadenes humanes per reclamar la llibertat del país. Per a Ozols, els polítics europeus no haurien d'aplicar "una doble rasant" amb les reclamacions nacionals de Catalunya.

Otto Ozols, un periodista que col·labora amb diversos mitjans de comunicació de Letònia, ha emprés aquest dilluns un recorregut d'uns 400 quilòmetres resseguint la Via Catalana que va unir el país amb una cadena humana, des d'Alcanar (Montsià) fins al Pertús (França), l'11 de setembre de 2013. Agraït per la primera rebuda que ha tingut a les Terres de l'Ebre, el periodista ha explicat que ha començat a descobrir una terra que se sap inspiradora de grans genis la qual ha volgut conèixer amb profunditat atret, sobretot, per les similituds en els símbols de les cadenes humanes per l'autodeterminació, un dret que Ozols considera que també ha de servir per a Catalunya com va servir per a les repúbliques bàltiques. El periodista vol que aquest viatge sigui també un homenatge als catalans que van anar a participar en la via bàltica a finals dels anys 90. 

Ozols rebrà el suport arreu del país dels voluntaris de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) que l'acullen i l'acompanyen en els períodes entre cada caminada. La seva principal meta és completar el recorregut però també té com a repte explicar com és el país, des del contacte amb la gent normal i més enllà de Barcelona. Enamorat ja del paisatge ebrenc ha assegurat que tornarà al territori. De moment, té previst arribar a el Pertús el 22 d'abril i retornar a Barcelona el 23 d'abril per viure el Sant Jordi a la capital catalana, "una gran tradició" que li agradaria exportar a Letònia.

Ozols ha criticat que els polítics europeus estiguin utilitzant una doble rasant per posicionar-se sobre el procés català. "Com un ciutadà normal espero que els nostres polítics honestedat i no dobles rasants. Si parlen de democràcia, espero democràcia, si parlem d'estendards morals i ètics, espero aquests estendard. No hi ha lloc per dobles morals en polítics honestos. Si els nostres països es van construir a través de l' autodeterminació, hem de donar suport al països que demanen el mateix. Aquesta és la meva expectativa davant els nostres polítics", ha defensat el periodista. Ozols ha explicat que li va recriminar al ministre d'afers exteriors dels seu país que, fa uns dos anys, esquivés la pregunta sobre el procés català atribuint-lo a un "problema intern de l'estat espanyol". El periodista li va recordar al ministre letó, que així ho va reconèixer, que no li hauria agradat i li hauria enfadat, aquesta mateixa resposta, fa 25 anys, quan Letònia lluitava per la seva independència de la Unió Soviètica.  Amposta Ràdio > NOTÍCIES > Un periodista letó inicia a l´Ebre un recorregut per la Via Catalana per conèixer millor Catalunya
  • Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
    Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies