. . . . . . . .

reduir font

ampliar font

BANDERA DE LA CIUTAT DŽAMPOSTA

Descripció:

Una bandera o senyera és un tros de tela, ordinàriament rectangular, fixat per un costat a un pal o asta i que serveix com a símbol d’una nació, d’un estat, d’una ciutat, d’una dinastia, d’una autoritat, d’un partit, d’una associació, etc, o com a signe per a identificar situacions jurídiques, militars, tècniques, etc. També pot ser utilitzada amb motius decoratius.

Els dos símbols representatius de la ciutat d’Amposta són l’escut i la bandera, i es van fer oficials, els anys 2006 i 2007, respectivament.

La bandera d’Amposta, que s’ha elaborat a partir de l’escut, és una bandera apaïsada, de proporcions dos d’alt per tres de llarg. Està formada al centre per una creu de vuit puntes de color blanc sobre fons roig, símbol de l’Orde dels Hospitalers i coneguda com a Creu de Malta, dibuixada a partir d’un octogon, posada equidistant de les vores superior i inferior com a un quadrat la meitat de l’alçada de la bandera i centrada a l’espai vermell. Disposa d’un pal groc acompanyat de quatre pals vermells de gruix un quart de l’amplada de la bandera, representant la senyera.

Història

El Ple de l’Ajuntament, per unanimitat, va aprovar la nova bandera el 26 de març de 2007, i el 25 d’abril del mateix any va ser aprovada pel Parlament de Catalunya, corregint-se l’error de l’anterior bandera, que no representava amb exactitud la creu de l’Orde de l’Hospital, sinò que s’assemblava més aviat a la creu dels Templaris.

Abans de tenir la nova bandera, l’Ajuntament feia servir una altra bandera, dissenyada erròniament durant el franquisme, que era apaïsada de proporcions dos d’alt per tres de llarg, unicolor blanca amb una creu vermella, inspirada en la creu de Malta. La seva simbologia evocava al domini de l’Orde de l’Hospital, que el castell d’Amposta va tenir en els segles XII i XIII.

Però, des de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Amposta, es van adonar de que els colors estaven invertits. Davant el dubte, es va decidir elevar la consulta a una veu autoritzada, i així va ser com Armand de Fluvià, destacat genealogista i heraldista, va ajudar a configurar la nova bandera d’Amposta

L’ús de les banderes ve d’Índia i de Xina, on probablement van ser inventades.

És possible considerar els símbols utilitzats durant la civilització romana com les primeres insígnies emprades a Europa. A la Península Ibèrica, els visigots van seguir usant aquest tipus d’estendards, però no va ser fins la invació musulmana quan es van començar a emprar el que actualment coneixem com “banderes”. Les banderes es van convertir en guions i estendards representatius de Reis i Senyors, més que de territoris o nacions, tal com avui són utilitzades les ensenyes.

Bibliografia:

Valid HTML 4.01 Strict ĄCSS Valid! Icono de conformidad con el Nivel Triple-A, de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI