. . . . . . . .

reduir font

ampliar font

EL PONT DE LA CN-340

Descripció:

Com a ciutat de riu, i més exactament del principal riu peninsular, Amposta disposa d’una important varietat de ponts.

El pont de la CN-340 és un pont que travessa el riu Ebre a uns 800 metres del centre urbà d’Amposta, en el kilòmetre 174 de la carretera Nacional 340.

És una obra d’enginyeria civil que té una extensió de 1.047 metres i una amplada de 21 metres. Està construït per 17 trams o plataformes recolzades en 156 pilars. I el seu recorregut representa una corba lleugerament pronunciada.

El pont està format per un conjunt de mòduls compostos per grups de cinc pilars cilíndrics paral·lels, bastant amples i poc alts, que sostenen una gran llinda on es recolza i queda encaixat cada un dels trams del pont.

El pont té dos carrils de circulació (un per a cada sentit de la marxa) i dues petites vies laterals per als vianants amb baranes de ferro.

El material bàsic en què està construït és el formigó armat.

Història

Una obra important en les comunicacions, i símbol de progrès, va ser el pont construït més avall de la població, començat a construir el 1965 i inaugurat l’any 1968, pel fet que desviava el trànsit de la carretera general Barcelona-València, que fins llavors creuava el centre de la ciutat. L’objectiu de canalitzar el gran tràfic d’aquesta carretera, s’unia al d’alleugerir el del Pont Penjant d’Amposta, ja que era habitual la imatge de vehicles aturats que podien arribar a formar fins a 1 km. de cua, esperant poder passar per aquest emblemàtic pont.

Cal destacar que, iniciades les obres el juliol de 1965, les característiques del terreny (terres d’al·luvió) obligaren a afonar els pilars 36 metres sota terra. Sobre dos d’aquests grans pilars de formigó, es va fer una comprovació referent al pes que les previsions teòriques calculaven que haurien de soportar, aixecant una armadura per fer-les soportar 800 tonellades de pes, equivalents al total de la càrrega de l’obra i del trànsit en la seua major intensitat, demostrant-se així, que els càlculs estimats i el treball realitzat eren correctes.

El dia de la inauguració, el 13 de març de 1968, els carrers estaven plens de gent, amenitzaven l’acte les dos bandes de música, i a sobre del pont es col·locaren tot un seguit de banderes de colors. La benedicció de l’obra anà a càrrec del bisbe de la diòcesi, Manuel Moll. I entre les autoritats, a banda de l’alcalde d’Amposta en aquells moments, Pedro Margalef Benet, destacà la presència del Ministre d’Obres Públiques, Federico Silva Muñoz, i el Governador Civil de la provincia, entre altres personalitats.

Bibliografia:
  • Amposta en imatges.
  • Servei del Patrimoni arquitectònic. Departament de Cultura i Mitjans de comunicació de la Generalitat de Catalunya Revista Amposta.

Valid HTML 4.01 Strict ¡CSS Valid! Icono de conformidad con el Nivel Triple-A, de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI