. . . . . . . .

reduir font

ampliar font

EL POBLE NOU DEL DELTA

Descripció:

El Poble Nou del Delta és un nucli urbà situat al Delta de l’Ebre que pertany al terme municipal d’Amposta. És un nucli de nova planta ben característic, amb una particular estètica, carcteritzada per la presència d’un bon nombre de palmeres, per carrers ajardinats, per una tipologia de cases blanques lluïdes de dos plantes amb pati interior que segueixen un mateix model, i per la silueta de l’alt campanar de l’església situada al centre de la població. Tot això li dóna un atractiu i original aspecte mediterrani. Actualment hi viuen uns 280 habitants tot l’any i uns 450 a l’estiu.

Història

En orígen, el Poble Nou del Delta és una operació de colonització d’un territori pla i nou en el qual es varen distribuir terres d’arrossar, d’horta i els solars per als habitatges.

La seua història es remunta a l’època de colonització del delta de l’Ebre, quan les terres eren terrenys pantanosos i insalubres que s’havien de transformar per al conreu de l’arròs.

Després de la Guerra Civil Espanyola, es creà l’Instituto Nacional de Colonización dependent del Ministerio de Agricultura, i fóu aquest qui va impulsar la creació de Villafranco del Delta (Poble Nou).

Constitueix un bon exemple de dessecació i posada en explotació de noves terres. El Servicio de Colonización, el 1952 va iniciar les obres del clavegueram, tota una xarxa de desguassos, els camins i els edificis, i un cop sanejada la zona, oficialment, es va fundar l’any 1957. El poble va ser creat amb l’intenció de que fos la residència dels pagesos que es dediquessen al cultiu de l’arròs, colons provinents dels pobles veïns, sobretot de Sant Carles de la Ràpita, Amposta i Sant Jaume d’Enveja. En el moment de fundació la població es va crear amb un total de 97 famílies, a qui s’entregaven unes terres ermes i salabroses que havíen de convertir en conreu. A cadascun dels colons es van concedir 15 jornals de terra, una parcel•leta a prop de casa per conrear fruites i verdures per a l’autoconsum, una casa unifamiliar i un pati, a canvi de la transformació d’aquelles terres amb camps d’arròs i a canvi també d’un cànon que finalitzaria al cap de 50 anys. Així, els colons es van convertir en arrendataris i van haver de pagar un cens anual per poder-se quedar les terres i la casa en propietat.

L’agregació d’aquest nucli a Amposta es va fer el 1970, després d’haver estat vinculat a Sant Carles de la Ràpita durant uns 12 anys.

El 2003, la Generalitat de Catalunya va canviar el nom, passant a denominar-se Poble Nou del Delta.

L’evolució de l’agricultura ha canviat l’economia del poble, que actualment es dedica majoritàriament al turisme natural relacionat amb el Parc Natural del Delta de l’Ebre.

Valid HTML 4.01 Strict ¡CSS Valid! Icono de conformidad con el Nivel Triple-A, de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI