. . . . . . . .

reduir font

ampliar font

L’AJUNTAMENT

Descripció:

Edifici civil de planta rectangular, que compta amb planta baixa i dos pisos superiors, més un cos afegit damunt de la teulada. A la façana principal trobem una entrada espaiosa i de gran bellesa estètica en què tres columnes circulars amb una important base quadrangular, sostenen, sobre els capitells, tres arcades de mig punt amb arcs adovellats i clau central. Aquesta entrada dóna pas a l’espai interior, a mode d’un gran pòrtic al qual s’accedeix per una gran escala. Els dos pisos de l’edifici presenten emmarcaments motllurats a les finestres i a un gran balcó central al primer pis. A la part superior trobem un cos afegit amb finestres amb arcs, així com la gran cornisa amb permòdols de fusta i cassetons convexes. La part inferior de les façanes presenta una decoració encoixinada.

A l’interior, l’edifici presenta una gran sala amb funció de vestíbul a la planta baixa amb sostre fet amb onze grans cassetons, dels quals els tres centrals, són, a la vegada, el terra del pati interior de l’edifici. Trobem també en aquest vestíbul sis columnes de planta quadrada recobertes amb plaques de marbre acanalat amb senzills basaments i capitells organitzant l’espai. El vestíbul dóna pas a la caixa de l’escala principal, que també presenta el sostre decorat amb cassetons.

Els dos pisos que formen l’edifici alberguen les diferents dependències pròpies de l’Ajuntament.

Història

L’antiga casa de la vila estava emplaçada en el mateix lloc que l’actual, a la plaça Espanya, però tenia unes dimensions més reduïdes, de 137 m2 de superficie. En aquell antic edifici, la planta baixa acollia el rebedor, les oficines i la secretaria, mentre que al primer pis es trobava el jutjat i l’escola de xiquetes. Per una altra banda, a la cantonada del carrer Sant Antoni es trobava l’edifici de tipus municipal que tenia la funció d’escola de xiquets.

L’actual edifici de l’Ajuntament va ser construït en base als plànols de l’arquitecte Francesc Joan Barba i Corsini, en la mateixa ubicació on es trobava l’anterior Ajuntament, però en un conjunt de solars més ampli, ja que s’adquiriren els circumdants, per tal de poder fer un edifici més gran.

Les obres de l’actual edifici de l’Ajuntament d’Amposta van començar al juliol de 1950, essent batlle de la població el senyor Josep Porres i Navarro. I la seua inauguració tingué lloc durant les Festes Majors de l’any 1954.

Antigament, al mateix edifici de l’Ajuntament, a més de les pròpies, existien dependències destinades a albergar el Museu Municipal Arqueològic i la Biblioteca Municipal. L’Ajuntament conserva al seu interior, també, una significativa col•lecció de pintures i gravats provinents dels diferents concursos organitzats a la població.

Bibliografia:
  • Servei del Patrimoni arquitectònic. Departament de Cultura i Mitjans de comunicació de la Generalitat de Catalunya.
  • Blanquet, E; Duran, R; Montañés, M.C.; Ramos, À; Subirats, E: Amposta. Onada Edicions. Benicarló, 2006.
  • Exposicicó Amposta 1908. Crònica d’un temps. Museu Comarcal del Montsià, 2009.

Valid HTML 4.01 Strict ¡CSS Valid! Icono de conformidad con el Nivel Triple-A, de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI