. . . . . . . .

reduir font

ampliar font

L’INSTITUT RAMÓN BERENGUER IV

Descripció:

L’institut Ramón Berenguer IV, de caràcter públic, actualment, ofereix estudis secundaris, batxillerat i cicles formatius. Així, a banda de l’Educació Secundària Obligatòria (ESO), es poden cursar quatre tipus de batxillerat: d’Arts, de Ciències Naturals i de la Salut, d’Humanitats i Ciències Socials, i de Teconologia. Mentre, pel que fa als cicles formatius, se n’ofereixen quatre possibilitats: Tècnic en Cures auxiliars d’infermeria, Tècnic en Atenció sociosanitària, Tècnic d’Higiene bucodental, i Tècnic superior en Educació Infantil.

Història

A mitjan dels anys 50 entra en funcionament l’Institut Laboral, important fita educacional pel fet que permetia introduir a la població l’ensenyament secundari públic. En el moment en què es va instal•lar, només hi havia tres instituts de batxillerat en tota la provincia de Tarragona, els de Tarragona, Reus i Tortosa; Valls i Amposta van ser les dues poblacions on es van ubicar els dos instituts laborals.

En el moment en què es realitzà la rebuda oficial de les obres de l’Institut, es desplaçaren expressament des de Madrid un seguit de personalitats: el cap de la Secció de Construccions Laborals (D. Rafael Pérez López); el cap de la Oficina de Comptabilitat i vocal del Patronat Nacional d’Ensenyament Mitjà i Professional; l’arquitecte Inspector de Construccions Laborals; l’assessor Tècnic Industrial del Patronat Nacional d’Ensenyament Mitjà i Professional; i un representant de la Intervenció general de l’Administració de l’Estat.

El primer Director General de l’Institut va ser D. Carlos Marís Rodríguez de Valcárcel.

Per estudiar a l’Institut s’havien de superar unes proves d’ingrés que es realitzaven al juny en convocatòria ordinària, i al setembre, en extraordinària. I els requisits de matrícula eren els següents: sol•licitar-ho mitjançant instància a la Direcció del Centre; haver cumplit 10 anys; un certificat metge; la partida de naixement; 4 pessetes en paper de pagaments a l’Estat; una pòlissa de 3 pessetes; 5,50 pessetes en metàl•lic; 2 timbres mòbils de 50 cèntims ( que eren uns segells que s’aplicaven a alguns documents per pagar un impost); i 2 fotografies de tamany carnet.

El nom del centre ha anat variant i si en un principi era l’Institut Laboral, després passà a denominar-se Centro de Enseñanza Media y Profesional de Amposta Ramón Berenguer IV.

Al llarg del temps ha estat un centre d’ensenyament en què s’han realitzat activitats diverses, algunes curioses com un curset monogràfic de taxidermia dirigit als caçadors del Delta, als grangers i als aficionats al dissecat d’animals; concursos de dibuix per celebrar el Dia de la Mare: o l’Exposició de Maquinària Agrícola, organitzada per l’Institut i la Hermandad de Labradores y Ganaderos d’Amposta.

Bibliografia:
  • Revista Amposta.

Valid HTML 4.01 Strict ¡CSS Valid! Icono de conformidad con el Nivel Triple-A, de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI