. . . . . . . .

reduir font

ampliar font

LES BANDES DE MÚSICA

Descripció:

La Societat Musical La Lira Ampostina, d’Amposta.

El 1915 un grup de joves músics aficionats es va unir per actuar a la festa de Sant Cristòfol. El 1916 van nàixer com a banda de música, en constituir la Societat Musical La Lira Ampostina, popularment coneguda com La Lira o La Lira ampostina. Aquesta va oferir el seu primer concert el 1917, dirigida pel mestre Francesc Roig Treig. L’han succeït els directors: Josep Zaragoza, Santiago Larios, Josep Homs, Juli Pañella, Francesc Casanovas, Antoni Edo i, actualment, Octavi Ruiz.

El franquisme va il•legalitar La Lira fins el 1942, quan tornà a iniciar les seves activitats. La banda de música de La Lira la formen una norantena de músics. El gran potencial de l’entitat es reflecteix també en la seva Escola de Música, don han sortit músics que, per la seva vàlua, ocupen llocs importants en orquestres simfòniques, són professors de Conservatori o d’escoles de música, o bé són directors de bandes de música. L’entitat compta també amb una segona banda: la Banda de l’Escola, un Cor, una Orquestra de guitarres i una Orquestra de corda.

D’entre les seves activitats destaquen la participació en un gran nombre de concerts i de concursos, en els quals han obtingut guardons importants, l’edició de discs compactes i les actuacions tant nacionals com internacionals (França, Holanda, Bèlgica, Alemanya, etc.). El 1981 va ser una de les entitats que es van reunir per fundar la Federació Catalana de Societats Musicals, que té la seva seu a Amposta. El 1996 l’entitat va rebre la Creu de Sant Jordi, i aquest 2009 ha obtingut un Primer Premi i un Premi especial al Millor Solista a la trenta-sisena edició del Certamen Internacional de Bandes de Música ´Vila d´Altea´.

Entre les activitats musicals de la Fila podem destacar: el Festival de Bandes de La Lira Ampostina, creat el 1977, la “Música per a la pau a La Lira”, el Cicle de concerts “Amposta de Banda a Banda”, iniciat el 2000; el “Cicle de directors convidats a la Lira”, iniciat el 2006.

La Societat Musical La Unió Filharmònica d’Amposta.

El 1901 existia a Amposta una Unió Filharmònica, dirigida per un tal Colomé, que al poc va desaparèixer. El 1915 Leopoldo Segarra Miquel va fundar i dirigir La Música del Tort, a partir de la qual es va constituir, el 1917, un grup anomenat UF, popularment anomenat «Unión de Forasteros», perquè el formaven músics arribats des del País Valencià. El 1918 es va crear la Societat Musical La Unió Filharmònica d’Amposta, popularment coneguda com La Fila.

El 1923, la formació va guanyar el seu primer guardó en un certamen musical. Des de llavors i fins avui, la seva activitat musical ha estat continuada tret del període de la Guerra Civil espanyola. El 1981 va ser una de les entitats que es van reunir per fundar la Federació Catalana de Societats Musicals. Cap al 1985 va crear una segona formació: la Banda Juvenil, que té avui continuïtat en la Banda de l’Escola de Música de l’entitat, creada el 1997. Aquell mateix any l’entitat va rebre la Creu de Sant Jordi.

Actualment, la Fila està integrada per les següents seccions: La Banda de Música, la Coral Aquae i l´Escola de Música. L´Escola de Música compta amb una Banda Juvenil, una Orquestra de Guitarres i una coral. La banda de la Societat té 70 components, d’edats situades entre els 12 i 70 anys, bàsicament són gent amateur que compagina el treball i els estudis amb la música. El seu director és, des del 1987, en Carles Royo Baiges. Actuen a nivell local, català i internacional. Destaquen les seves actuacions, els nombrosos guardons aconseguits dins l’àmbit nacional i internacional. També han editat discs compactes.

Entre les activitats musicals de la Fila podem destacar: les Jornades Musicals, organitzades anualment; el "Festival de bandes de música" de La Unió Filharmònica, iniciat el 1983; el “Cicle de Música Ciutat d’Amposta”, que organitza des del 1994, o el Cicle de concerts benèfics sota el títol "La Fila amb...", iniciat el 2008.

Bibliografia:
  • Ponència i comunicacions a l’Àmbit «Bandes de Música». II Congrés de Cultura Popular i Tradicional Catalana 1995-1996. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Barcelona, 1995.
  • EIXIMENO MORESO, Manel. 75 anys de vivències de La Lira Ampostina (1916-1991). Societat Musical La Lira Ampostina. Amposta, 1992.
  • La Unió Filharmònica d’Amposta. 75 aniversari. 1917-1992. La Unió Filharmònica d’Amposta. Amposta, 1992.

Valid HTML 4.01 Strict ¡CSS Valid! Icono de conformidad con el Nivel Triple-A, de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI