. . . . . . . .

reduir font

ampliar font

GRANELL I FORCADELL, MIQUEL

Descripció:

El pedagog Miquel Granell i Forcadell va esdevenir tota una institució en el camp de l’educació especial de finals del segle XIX i principis del XX. Va ser un gran intel·lectual i científic que va dedicar quasi tota la seua vida a la docència i a millorar les condicions dels sords-muts.

Història

Nascut a Amposta el 4 de març de 1865, Miquel Granell va fundar a Amposta una escola gratuïta oberta a tothom, l’any 1881, quan només tenia 16 anys. La tradició recull que una nit es va presentar un noi que li va demanar si podia ensenyar alguna cosa a un germà seu que era sord-mut, i Granell va decidir que faria tot el possible per ensenyar a aquell xiquet. /p>

Va estudiar magisteri a las Escuelas Normales de Barcelona. Després va marxar a Cadis, per ingressar com a soldat al cos d’Infanteria de Marina. Prestava serveis com a escrivent del Vicealmirall de l’Armada, Juan Bautista Antequera, qui tenia com a secretari al militar Miguel Márquez. I es donava la circumstància que aquest últim era fill del comissari del “Colegio Nacional de Sordomudos y Ciegos”.

Un cop acabat el servei militar i amb el títol de mestre, va marxar a Madrid, on entrà a treballar com auxiliar però sense sou al Col·legi Nacional de Sords-muts. Amb el temps va convertir-se en professor numerari i després va esdevenir Director del Colegio Nacional de Sordomudos y Ciegos.

De 1904 a 1905 va fer un viatge per estudiar l’organització i règim dels diferents intituts i residències de sords-muts i cecs d’Espanya. I al 1911, va dirigir la primera colònia escolar de sords-muts al Sanatori de Pedrosa, a Santander.

Va ser el pedagog de l’Infant Jaume, el segon fill d’Alfons XIII, que era sord-mut. Aquesta tasca li va permetre gaudir d’un gran prestigi com a pedagog i d’una gran influència a Madrid. Granell va utilitzar aquesta influència amb el Rei per introduir a la cort a l’alcalde Juan Palau, amb qui mantenia una gran amistat, i fou durant tot aquell temps quan va contribuir a que Amposta experimentés els canvis més importants de la seua història.

Altres importants càrrecs que assolí Miquel Granell van ser secretari general de la Junta Directiva de l’”Instituto del Fomento de las Artes”, president honorari de les seccions científica-literària i de l’artística-recreativa del mateix institut, president honorari del “Centro Instructivo y Protector de Ciegos”, acadèmic numerari de l’”Academia de Ciencias de Nápoles” i catedràtic de Metodologia i Organtizació Escolar Especial.

Va publicar un centenar d’estudis sobre matèries relatives a l’ensenyament dels sords, muts i cecs. Va ser fundador de l’Asociación de Sordomudos. Va rebre distincions com la de comendador de l’Ordre Civil d’Alfons XII i cavaller de la Reial Ordre d’Isabel la Catòlica, entre altres. I es posà el seu nom a les primeres escoles públiques d’Amposta i a un dels principals carrers de la ciutat.

Tipus: biografies
Web: -

Valid HTML 4.01 Strict ¡CSS Valid! Icono de conformidad con el Nivel Triple-A, de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI