. . . . . . . .

reduir font

ampliar font

ACTA DE LA PRIMERA PEDRA DEL PONT PENJANT

Descripció:

Les obres per la construcció del pont Penjant van ser adjudicades el 1914 i a les festes d’agost de 1915 es va col•locar la primera pedra. Testimoni d’aquell esdeveniment, es conserva l’acta municipal que en va deixar constància i que duia aquest encapçalament:

“Habiendo acordado el Ayuntamiento de esta Ciudad celebrar solemnemente el acto de la colocación de la primera piedra del puente sobre el Ebro, determino ejecutar dicho acto en este día con ocasión de los festejos que anualmente se celebran en honor de la Patrona de esta localidad Nuestra Señora de la Asunción.”

L’alcalde d’Amposta en aquells moments, Juan Palau Miralles, reflexava amb aquesta celebració la importància que tenia haver aconseguit l’obra d’una infraestructura que influiria tant en el desenvolupament de la ciutat.

Història

El 1906, al cap d’un mes de ser elegit com a Alcalde Juan Palau, el 2 de febrer va convocar el poble per exposar els nous projectes i entre ells la construcció d’un pont sobre l’Ebre, que segons ell seria molt beneficiós per a la població. Palau es va engrescar en el projecte davant d’una certa incredulitat inicial dels ciutadans i d’alguna oposició política tant local com comarcal i va viatjar a Madrid per a interessar el Govern i la Corona, establint negociacions amb la infanta Isabel de Borbón, tia d’Alfons XIII. Finalment, a l’abril de 1909, el Ministre de Foment aprovava la Reial Ordre concedint la construcció del pont.

No és, però, fins al 1910 que es van subhastar els sondejos previs per fer la construcció, essent adjudicats a la casa Carsi de Barcelona, que els començà al mes de juliol.

El projecte del pont fou obra d’Eugenio Ribera. A pesar que el formigó armat estava en ple auge i Ribera n’era el principal promotor, i a pesar de la discussió que envoltava els ponts penjants, Ribera va escollir per al pont d’Amposta un model penjant, aplicant, però, els nous avenços en la fabricació de cables i algunes de les disposicions emprades en altres ponts semblants per a assegurar la rigidesa del conjunt.

Un cop començada l’obra les dificultats no hi van mancar. En el projecte inicial estava previst assentar la columna del costat esquerre a 10 metres de fondària, però es va veure de seguida que seria precís afonar fins a 30 metres per a trobar un fons dur, cosa que suposaria un encariment de l’obra. Com que l’empresa no volia fer-se’n càrrec, l’Alcalde, com a compensació, va oferir portar a peu d’obra tota la pedra necessària per a la reforma. La pedra es va dur des d’una pedrera dels Freginals, gràcies a la col·laboració dels carreters de la població.

Després d’haver efectuat la prova de resistència, consistent a fer passar 44 carros amb un pes total aproximat de 66 tonellades, l’any 1921 Primo de Rivera va inaugurar el pont Penjant.

Les obres estaven pressupostades en 875.157 pessetes, de les quals 200.000 van ser aportades pel municipi i la resta per l’Estat. Hi van treballar uns 130 obrers, dos dels quals perderen la vida.

Bibliografia:
  • Full informatiu nº 13. Museu del Montsià Amposta. Octubre-novembre 1986

Valid HTML 4.01 Strict ¡CSS Valid! Icono de conformidad con el Nivel Triple-A, de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI