. . . . . . . .

reduir font

ampliar font

ATORGAMENT DEL TÍTOL DE CIUTAT

Descripció:

A principis del segle XX, Amposta era una vila eminentment agrícola i de poc més de quatre mil habitants, que rep el títol de Ciutat a partir del Reial Decret signat pel rei Alfons XIII, i amb Juan de la Cierva y Peñafiel com a ministre de Governació, en data 19 de maig de 1908, i que diu així:

    “Queriendo dar una prueba de Mi Real aprecio á la villa de Amposta, provincia de Tarragona, Vengo en concederle el título de Ciudad. Dado en Palacio á diez y nueve de Mayo de mil novecientos ocho. ALFONSO”.

Políticament, ens trobem en un període anomenat la Restauració, en què, després del període de la I República, es restaurà la dinastia borbònica.

En aquells moments era alcalde d’Amposta Juan Palau Miralles, de partit polític dinàstic, qui, amb un gran suport popular format per molts seguidors, va marcar la vida política local durant les primeres dècades del segle XX.

Història

L’atorgament del títol de ciutat coincideix amb un període històric clau i de gran progrés a Amposta, en què el municipi experimenta un creixement urbanístic, econòmic i social molt important. La població d’Amposta va arribar a 4.959 habitants el 1910, com a conseqüència del seu creixement sostingut des del 1857.

Van tenir un paper protagonista en aquest creixement la construcció del canal de la Dreta de l’Ebre i la colonització i posada en conreu dels terrenys del Delta. A principis del segle XX, l’agricultura de regadiu amb l’arròs i l’agricultura de secà amb les oliveres, els garrofers, la vinya i els cereals es situaven com a principal font de riquesa de la població. L’arròs era l’ànima de l’economia local.

Però aquest creixement demogràfic també va afavorir el desenvolupament de la indústria de transformació de productes agràris, amb la instal•lació de molins arrossers i altres indústries. Els primers molins d’arròs es construïren a final del segle XIX, dintre del nucli urbà, però s’originaren diversos incendis que van fer veure que seria millor construir-los als afores.

L’expansió urbana que es produïa a partir del nucli antic, des del carrer de Sant Josep enfora, originà la construcció de nous barris com el del Grau i la Torreta, mentre que la urbanització de l’espai comprés entre la carretera de Vinaròs o de la Ràpita i la carretera de Santa Bàrbara va originar el barri de l’Eixample.

Altres importants transformacions que va viure la població al tombant del segle XIX i principis del XX, van ser la posada en marxa d’obres urbanístiques i de comunicació, la dotació de nous serveis educatius i sanitaris, i la creació des de la societat civil d’entitats socioculturals i periòdics com El Faro i El Liberal, que es publicaven a Amposta en la primera dècada del segle XX.

Bibliografia:
  • Exposició Amposta 1908. Crònica d’un temps. Museu Comarcal del Montsià, 2009

Valid HTML 4.01 Strict ¡CSS Valid! Icono de conformidad con el Nivel Triple-A, de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI