. . . . . . . .

reduir font

ampliar font

CARTA DE DONACIÓ

Descripció:

La Carta de donació d’Amposta data de l’any 1150, i és el document corresponent al moment en quč es va fer donació del lloc i del castell d’Amposta a l’Orde religiosomilitar de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem per part del comte Ramon Berenguer IV. Aquesta important concessió va marcar l’inici de la formació del domini hospitaler a la regió de la desembocadura de l’Ebre, extenent-se per les Terres de l’Ebre, l’Aragó i el País Valenciŕ, en un moment d’expansió de la Corona d’Aragó.

El poder de l’Orde hospitalera va anar creixent fins al punt que l’any 1319, la Castellania d’Amposta posseďa els béns més importants aragonesos i catalans situats a l’Ebre. Tenia més de 30 comandes i un nombre de 4.300 focs a Aragó i 2.700 a Catalunya.

Histňria

Al text del document queda reflexada la donació que fa el comte Ramon Berenguer IV a l’orde dels hospitalers de: el Castell que es denomina Imposta ( Amposta ) amb tals termes, a saber, des de la font de la Carrova, o Carroba, fins al mar, i tal com s’estén des del cim del Montsiŕ fins al mateix mar, exclosos els mateixos estanys, i feta excepció, així mateix, d’allň que cedí en donació a l’Abat del Monestir de Sant Cugat del Vallčs, juntament amb la mateixa Rŕpita.

I des d’ara dono a l’esmentat Hospital i als Frares del mateix Orde Hospitaler, els mencionats estanys, la pesca per a dues barcasses, amb dret a pescar per a les necessitats de la seva casa, sempre i quan vulguin, sense que hagin de pagar cap impost, ni cens, ni delme ni noval.

Ítem més, lliuro a l’Orde de l’Hospital i als seus Frares, tot el terreny que ells o els seus puguin conrear i llaurar, als mateixos estanys o llacunes, i el tinguin i el posseeixin, segurament, per dret hereditari, pacíficament i lliure de tot obstacle i contrarietat.

Dóno també al mateix Hospital i als Frares que puguin tenir o tinguin fustes i pastures i pesqueres al mar i en aigua dolça en qualsevol temps que vulguin, per tot el terme de Tortosa.

Els cedeixo, així mateix, tot el delme de la sal, de tota la part que em correspon a les mateixes salines.

Els faculto també, per a tots els boscos i per a totes les selves o prats de tot el terme de Tortosa, per fer-se amb la llenya i les fustes que els calguessin per a la construcció de les seves prňpies cases i per a la fabricació perfecta de llurs naus.

Ítem més, els cedeixo en donació la mateixa Torre dita de la Candela, amb tots els seus termes i pertinences.

Els regalo, a més, de present, dos mil maravedissos per a les obres de la seva Casa d’Amposta.

I a més a més, els dono, anualment, dels meus pŕrias, o tribut d’Espanya, mil maravedissos, mentre rebi tribut dels sarraďns.

Bibliografia:
  • Actes de les Primeres Jornades d’Histňria d’Amposta. Ajuntament d’Amposta. 2001

Valid HTML 4.01 Strict ˇCSS Valid! Icono de conformidad con el Nivel Triple-A, de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI