. . . . . . . .

reduir font

ampliar font

Societat Catalana de Genealogia. Escuts municipals de Catalunya (A-B)

Descripció:

Un escut d’armes (també dit armoria o, simplement, escut) és una representació simbòlica de persones o entitats que es deriva de la pràctica medieval de pintar dissenys sobre l’escut i sobre les robes dels cavallers per permetre la identificació en la batalla i més tard en les justes i els tornejos. Han passat d’identificar llinatges o famílies determinades a ser utilitzats també com a símbol de municipis, regions, estats o determinades corporacions i organitzacions.

L’escut és una superficie delimitada entre línies, anomenada camper, que pot tenir diverses formes (rectangular, caironat, quadrat, ovalat, etc.), dins el qual es representen els diversos elements o càrregues. Les diferents coloracions que pot tenir l’escut s’anomenen esmalts.

Els escuts d’armes d’Europa, i dels països que en segueixen la tradició, estan dissenyats seguint unes normes determinades per l’heràldica.

L’escut oficial d’Amposta té el següent blasonament (descripció):
Escut de forma caironada, amb el fons de gules, i al centre, la ciutat és representada per una muralla de color groc (que representa l’or), oberta entre dues torres, també obertes. S’entén que tant la muralla com les torres estan obertes perque veiem el fons de gules. Acompanyant aquesta muralla amb torres, apareixen al cap un escudet d’or amb quatre pals de gules, i a la punta, una creu de Malta d’argent, que és una creu de vuit puntes, representativa de l’Ordre de l’Hospital, en color blanc (representa la plata). Per timbre, una corona mural, amb cinc torres amb una garita al mig, identificativa de la condició que la població té de ciutat.

L’escudet dels quatre pals i la creu de Malta, representen les dues jurisdiccions històriques d’Amposta: la reial i la de l’Ordre de l’Hospital, a qui pertanyia el castell. De fet, la castellania d’Amposta fou el centre de les possessions de l’Ordre de l’Hospital a la Corona d’Aragó.

Vocabulari heràldic:

  • Gules: El gules és el color vermell en heràldica.
  • Escudet: En heràldica, és un moble en forma d’escut petit col•locat dins un camper.
  • Moble: En la ciència heràldica, és cadascun dels petits objectes accessoris, normalment geomètrics, que apareixen dins l’escut d’armes.
  • Quatre pals: Escut dels Comtes de Barcelona, escut oficial de Catalunya, conegut també per les Quatre Barres, senyal del rei i de la terra.
  • Timbre: En heràldica, un timbre és un símbol que es posa sobre els escuts d’armes per indicar quin és el grau de noblesa de la família o de la població.
  • Heràldica: És la ciencia i art auxiliar de la història que estudia la composició i significat dels escuts d’armes.

Història

El 26 d’abril de 2004 l’Ajuntament d’Amposta va aprovar la moció presentada pel grup municipal del PSC-PM sobre modificació de l’escut de la ciutat. I el 4 de juliol de 2006, el Ple de l’Ajuntament va aprovar el nou escut oficial.

Valid HTML 4.01 Strict ¡CSS Valid! Icono de conformidad con el Nivel Triple-A, de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI