Manteniment del lloc web en curs. Preguem disculpeu les molèsties.
  • Webs Municipals  

agenda

dl dm dc dj dv ds dg
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

més activitats

 

Les barraques

Les barraques del delta de l’Ebre formen part del patrimoni arquitectònic popular i tradicional d’Amposta. Pertanyen a una tradició mil·lenària (per l’arqueologia sabem que es remunten al neolític), encara avui universal, de construccions senzilles d’estructura i elaborades amb els vegetals i el fang propis de cada indret. 

Són construccions humils, senzilles, resistents i funcionals, que guarden un gran equilibri ambiental i paisatgístic amb el seu entorn natural, perquè era en aquest entorn on s’aconseguien les matèries bàsiques per construir-les: la brossa, les canyes, el fang i la fusta. 

Durant segles, han estat habitades, de forma temporal o durant tot l’any, per diferents col·lectius d’habitants del Delta: pescadors d’aigua dolça i d’aigua salada, caçadors, guardes, pagesos i jornalers de l’arròs, pastors, peons saliners, pràctics, soldats... En conjunt, estan documentades des del segle XIII, i la seva màxima expansió va ser entre finals del segle XIX i els inicis del segle XX, coincidint amb la colonització agrícola arrossera del delta de l’Ebre. 

Responien a una tipologia molt simple: planta rectangular, esquelet de fusta i coberta vegetal a doble vessant sobre petites parets verticals o descansant directament a terra. Aïllades (a la costa, el riu, les basses, les finques) o en agrupaments (urbans o no), el sòl era sempre de terra aspriva, dura i sense mescla; es cuinava a terra sobre el foguerill (un senzill trespeus), i el fum podia sortir lliurement a través de la coberta vegetal. La única obertura era la porta, fos lateral o frontal, de fusta o bé de roba. En cas d’existir, només hi havia una finestra molt menuda, sense ventilació, que a penes deixava entrar la llum. 

Les construïen els mestres barraquers, amb materials naturals: brossa, canya (Arundo donax), fang, fusta, palla de blat o el pallús, i manufacturats: calç, cordell d’espart, sacs de jute o bé d’espart, tatxes o claus i tatxes d’entrebigar. Primer feien l’esquelet de fusta amb els puntals, l’anguileta, la carena i les costelles, després cobrien les parets de canyissos, i feien la distribució interior, generalment formada per dos o tres compartiments: la cuina, el dormitori (que sovint tenia tots els llits) i la zona de rebost; finalment s’arrebossaven les parets interior i exteriors amb fang mesclat amb palla o pallús. Un cop ben seques, es cosien els manolls de brossa a la coberta; per impermeabilitzar encara més la barraca aquesta s’emblanquinava amb calç amerada, a la que s’afegia una mica de blavet. 

A partir dels anys 1960, a Amposta i arreu del Delta, les antigues barraques tradicionals van anar desapareixen, substituïdes per masos i casetes de camp, fetes amb materials llavors recentment apareguts: el ciment, el tovot i la uralita. Eren materials més sòlits i duradors, que no calia reparar o reposar tant sovint com en el cas dels materials naturals utilitzats durant segles en la construcció de les barraques tradicionals. A partir dels anys 1980, quan les barraques tradicionals començaven a escassejar en el paisatge deltaic, la barraca va esdevenir un dels símbols del Delta. 

En els últims anys, han experimentat una considerable revifalla. Els anys 1990, diversos entusiastes particulars d’Amposta i Deltebre van revifar la seva construcció, convertint-se més tard en empreses; des de llavors, per encàrrec de les administracions o de particulars, n’han bastit gairebé un centenar, no només al terme municipal d’Amposta, també als termes de l’Ampolla, Amposta, Deltebre, Sant Carles de la Ràpita i Sant Jaume d’Enveja. 

Actualment, a Amposta es poden algunes barraques es poden visitar: la barraca del restaurant l’Estany i la barraca de l’Agrobotiga del Parc Natural del Delta de l’Ebre, situades al costat de l’Encanyissada, i també la reconstrucció d’una barraca exposada al Museu Comarcal del Montsià.
Ajuntament d´Amposta - Pl. de l´Ajuntament, 3-4 - 43870 Amposta - Tel. 977 70 00 57 | ajuntament@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies

RSS de lRSS de l'AJuntament